AVORTAMENT- cafès feministes

Aquest dissabte vam gaudir de l’últim cafè feminista d’aquest any, i vam acabar amb un tema que trobem d’allò més important i interessant: l’avortament. Començarem amb un resum del que diu actualment el BOE referent a la salut sexual i reproductiva i a la interrupció voluntària de l’embaràs (IVE).  

[Les setmanes de gestació es comencen a comptar a partir del primer dia de l’última regla]

IVE permesa en les següents premisses:

  1. Petició de la dona: si £ 14 setmanes gestació. Es requereix un “temps de reflexió” de 3 dies entre rebre la informació i la realització de la IVE.
  2. Causes mèdiques (patologia fetus o risc vida i salut de la dona) si £ 21 setmanes gestació. El dictamen l’ha de fer un metge/essa diferent al que realitzi el procediment, excepte si es tracta d’una cuada d’urgència per risc vital.
  3. Anomalies fetals incompatibles amb la vida. Es pot realitzar IVE durant tota la gestació sense límit de setmanes. El dictamen l’ha de fer un metge/essa diferent al que realitzi el procediment, excepte si es tracta d’una causa d’urgència per risc vital.
  4. 16-17 anys:
  • llei 2010: Permetia avortament havent de demanar autorització d’un pare/mare/tutor/tutora excepte si això suposava un perill per a la integritat física de la menor o impliqui perill de violència intrafmailiar, amenaces, coaccions, maltractaments, o desenvoqui en una situació de desarrelament o desemparament.
  • Modificació llei 2015: actualment SEMPRE es necessita l’autorització d’un/a representant legal de la menor.

 

L’AVORTAMENT/conclusions

Avortament en dones menors d’edat

Hem anat enrere amb la nova llei. El fet d’haver de demanar permís a un/a representant legal per a poder avortar pot implicar molta problemàtica personal per a la dona en qüestió que és perfectament capaç de prendre aquesta decisió per si sola o amb l’ajuda dels familiars i/o professionals que ella sol·liciti. La nova llei és paternalista i no deixa marge a “error”, a canvis d’opinió ni a l’autonomia de la dona.

Educació específica de l’avortament

Totes estem d’acord en què l’educació juga un paper molt important en la planificació familiar i la vivència de la sexualitat i és per aquesta raó que no entenem perquè només existeix educació en com evitar els embarassos no desitjats però no en quines opcions tens quan t’has quedat embarassada i has de decidir què volem fer. Tenim dret a rebre aquesta educació per a saber terminis, com funcionen els diferents procediments de la IVE, si hi ha possibilitat d’assistència psicològica durant o després de prendre la decisió, com es pot donar en adopció…. Creiem que hi ha una greu mancança en el sistema educatiu en aquest aspecte.

Ajudes psicològiques durant la presa de decisions i després

Trobem que és molt necessari tenir el dret a optar a una assistència psicològica durant la presa de decisions i després d’aquesta. De la mateixa forma que en l’educació, hi ha molta mancança en aquest aspecte. 

L’avortament i el capitalisme

En un moment del debat se’ns va plantejar el dubte de com és que només se’ns permet avortar en casos de fetus “no normatius” (fetus amb malformacions o amb patologies-malalties fetals)  entre les 15-21 setmanes. La resposta ens va resultar òbvia: la societat capitalista necessita que ens reproduïm per a tenir ma d’obra i aquesta mà d’obra ha de ser “sana per a treballar”.

Quins haurien de ser els límits per a poder avortar?

La decisió d’optar per a la IVE és multifactorial i no es pot abraçar en una llei. Potser aquest és la pregunta més difícil de respondre i la que genera més controvèrsia a la societat. Les opinions varien des del no avortament, fins a sempre hauria d’estar permès sense límits de setmanes de gestació. Entremig hi ha les opcions de quan comença a patir-sentir el fetus (tenim el dubte de si realment es pot saber), quan el procediment per a l’IVE ja està en el seu últim escaló i consisteix en una inducció de l’embaràs*,

No vam arribar a cap decisió unànime però vam coincidir en que sempre era opció de la dona i que per tant no hauria d’estar limitat.

*IVE es pot realitzar de forma farmacològica, de forma quirúrgica (aspiració) i amb la inducció del part, segons setmanes de gestació.

Parlem-ne, normalitzem-ho, prou tabús!

Només 1 de cada 4 embarassos tirà endavant, la resta són avortaments espontanis. Sent l’avortament una cosa que passa molt sovint, com és que no en parlem tampoc de l’abortament espontàni, com és que no diem que estem embarassades fins el segon trimestre d’embaràs? Potser si ho diguéssim i després expliquéssim que hem tingut un avortament no desitjat la societat sabria respondre millor i normalitzar-ho (sense mirar-te amb cara de pena, o jutjar-te com a no ser suficient…) i potser així també s’acceptaria més fàcilment que es pogués parlar obertament de la interrupció voluntària de l’embaràs. Entenem que pot ser molt problemàtic perquè et trobes amb molt de rebuig social com si ja no en tinguessis prou amb lidiar amb tu mateixa, les teves pors i les teves expectatives. 

També comentem que les nostres àvies quan se’ls pregunten quants fills/es tenen acostumen a explicar que van tenir tants embarasos entre tal i pascual van tenir un avortament i… Potser hauríem de recuperar aquesta naturalitat i tot seria més fàcil i ens podríem desempallegar de tantes pressions internes i externes.

Perills de l’avortament clandestí

L’avortament clandestí causa 70.000 morts anuals (dades any 2009 segons un informe de l’institut Guttmacher). I aquestes es donen òbviament en països amb lleis més restrictives. Des d’avortaments amb plantes les dosis de les quals son molt complicades de dosificar, avortaments amb instrumental no estèril, avortament amb productes tòxics o amb medicació falsa que es pot obtenir per internet… Per això són tant importants organitzacions com Women on Waves (trobareu el link a baix a l’apartat de recursos) que donen suport mèdic i material a dones que volen realitzar un avortament clandestí.

Lactància, doulas i altres

Al final del matí vam fer un viratge del tema cap a la lactància i totes les pressions que això et suposa tant si decideixes lactar amb llet materna com si ho vols fer (o ho has de fer) amb fórmula per a nadons. Es va comentar la criança compartida i la lactància compartida.

També vam comentar el paper de les doulas en l’acompanyament durant l’embaràs i els primers anys de criança.

 

L’AVORTAMENT/Recursos

LLEIS ESTAT ESPANYOL

Women on waves: http://www.womenonwaves.org/es/page/514/-

Informe Institut Guttmacher sobre l’abortament a nivell mundial: http://abortoinfosegura.com/blog/informe-del-instituto-guttmacher-sobre-aborto-a-nivel-mundial/

A %d bloguers els agrada això: